4.12. Принципи фармацевтичної опіки хворих пульмонологічного профілю

І. Протикашльові засоби.

1. Протикашльові засоби не призначаються при виділенні великої кількості харкотиння.

2. Протикашльові препарати з кодеїном, декстрометорфаном, бутаміратом не призначають дітям до 2 років, вагітним і лактуючим жінкам.

3. Глауцин (глаувент) у дітей знижує АТ (спазмолітична і протизапальна дія).

4. Декстрометорфан при тривалому вживанні або у більших дозах пригнічують ЦНС і дихання.

5. Окселадін (тусупрекс), бутамірат і декстрометорфан викликають кволість, головокружіння і не призначаються водіям і особам, які повинні бути уважними. Дихальний центр не пригнічують.

6. Вище названі препарати і особливо кодеїн не поєднують з алко­голем.

7. Бутамірат у великих дозах може викликати блювання, пониження АТ, діарею, пригнічує ЦНС.

8. Лібексин вживають, не розжовуючи, – через втрату чутливості слизової рота і глотки (має анестезуючі властивості).

9. Лібексин викликає сухість в роті і глотці.

10. Не призначати лібексин при низькому АТ.

ІІ. Муколітичні засоби.

1. Амброксол протипоказаний в першому триместрі вагітності.

2. Ацетилцистеїн (АЦЦ) може викликати легеневі кровотечі, порушу­вати функцію печінки і нирок, у хворих на БА викликати бронхоспазм.

3. Розчин АЦЦ не поєднувати в одному шприці з антибіотиками.

4. Амброксол і бромгексин можуть підвищити активність трансаміназ печінки.

5. Бромгексин не призначають дітям до 3-х років.

6. Карбоцистеїн не рекомендують особам з ерозивно-виразковими пораженнями ШКТ.

7. Відхаркувальні не поєднують з:

– протикашльвоми;

– антигістамінними (згущення харкотиння!);

– сечогінними, послаблюючими (обезводнення!)

8. Відхаркувальні рефлекторної дії при перевищенні дози викликають блювання, протипоказані при захворюваннях шлунка.

9. Відхаркувальні запивають лужним питтям в додатковій кількості (на 15 – 20 % рідини більше, ніж фізіологічні потреби).

10. Клінічний ефект від відхаркувальних засобів наступає на 6-7 день.

11. В перші 2-3 дні вживання препаратів кашель і виділення харко­тиння посилюються.

12. При гострому процесі перевагу треба віддавати рослинним препа­ратам.

13. При передозуванні йодидів розвивається йодизм (риніт, сонли­вість), гіпертиреоз (особливо після 40 років).

14. Рослинні відвари здійснюють регенерацію слизової бронхів завдяки мікроелементам, біогенним стимуляторам.

15. Лікування ацетилцистеїном треба починати з невисоких доз (100–200 мг), тому що ефект високих доз може бути непередбачуваним и приводити до вираженої гіперсекреції.

16. Ацетилцистеїн протипоказаний в I триместр вагітності, в подальшому застосовуєтьтільки за суворими показаннями під контролем лікаря.

17. При пероральному прийомі ацетилцистеїну антибіотики треба приймати через 2 год.

18. Бромгексин та амброксол не сумісні з лужними розчинами, з препаратами, які містять кодеїн, з холінолітиками.

19. Амброксол збільшує ступінь проникнення антибіотиків в бронхіальний секрет та слизову оболонку бронхів.

20. Карбоцистеїн не призначають особам з ерозивно-виразковими ураженнями шлунково-кишкового тракту.

21. Відхаркувальні лікарські засоби не призначають лежачим хворим.

Безрецептурні ЛП, які використовуються при

захворюваннях органів дихання

Актифед р-н 100мл

Актифед експекторант 100мл у флаконах.

Алтес корені – 40г

Алтейка – сироп 100 мл

Алтемікс – сироп 100мл

Амбробене – р-н 7,5мл 40 мл 100мл; сироп 15 мг/ 5мл, 100мл; таблетки 30мг №20

капсули 75 мг №10

Амброгексал – таблетки 30 мл №20; сироп 3мг №20

Амбросан – краплі 7,5 мг/1 мл 50мл

Амбротард – капсули 75 мг №10

Ангінал – сироп 130 мл або 320 мл у флаконах

Атма – 20, 50, 100 мл

АЦЦ таблетки 100, 200, 600 мг -№20

Хо-бальзам – 45, 85, 100, 170 мл.

Бро-зедекс - 100мл сироп

Бромгексин 4 мг 8 мг – таблетки, сироп, краплі

Бронхіол сироп 130, 320 мл

АЦЕСТАД 100, 200, 600 мг, №20.

Бронхіальний бальзам Бельс – сироп 200 мл у пляшках

Бронхобрю – сироп 125 мл

Бронхипрет – краплі 50 мл, 100 мл; сироп 50 мл, 100мл; таблетки № 20, №50, №100

Бронхолітин сироп 125мл

Бронхомед – сироп 100 мл

Бронхосан – краплі 25 мл

Бронхофіт – настойка 100 мл

Бронхостоп – сироп 120 мл

Геломиртол – капсули 120 мг №20

Геломиртол форте – капсули 300 мг, № 20

Доктор-Мом – сироп 100 мл; пастилки № 20

Евкабал – сироп 100 мл

Капсули з анісовою олією - №30

Кодесан – таблетки №10

Кодетерп – таблетки №10

Кодтерпін – таблетки №10

Колдрекс бронхо – сироп 100мл

Комбігрип – сироп 100мл

Кофол – сироп 100мл

Кофекс – сироп 60 мл

Лінкас- сироп 90 мг

Лазолван – таблетки 30 мг №20, №50; сироп 15мг/5 мл по 100 мл у флаконі;

сироп по 30 мг/5мл по 100 мл у флаконі

Мікстура від кашлю – порошок 19.55 мг

Мілістан – таблетки №20; сироп 100 мл

Медокс – сироп 100 мл; капсули №20; таблетки №20

Мукалтин – таблетки №10

Муцитус – таблетки 150, 300 мг, №12, №30

Пертусин – сироп 50, 100 мл

Подорожника сироп Др. Тайса – 100, 250 мл

Проспан – сироп 100 мл; таблетки №10

Солодки корінь – сироп 50, 100 мл

Стоптусин - краплі 10 мл, сироп 100 мл, таблетки № 20

Суприма бронхо – сироп 100 мл

Таблетки від кашлю - № 10

Травісил – сироп 50, 100 мл; пастилки №16

Траліфед – сироп 100 мл

Трайфед експекторант – сироп 125, 250 мл

Тусин – сироп 125, 250 мл

Тусин плюс – сироп – 118 мл

Умкалор розчин 20, 50 мл

Флавамед розчин – 15мг/ 5мл по 60 мл по 100 мл; таблетки 30 мг №10; №10?2, №10?5

Тести для самоконтролю

1. Який з нижченаведених препаратів є препаратом вибору для профілактики виникнення нападів бронхіальної астми:

a. Сальбутамол

b. Но-шпа

c. Кромолін-натрій

d. Еуфілін

e. Тавегіл

2. Відвідувач аптеки 46 р., хворий на хронічний бронхіт, звернувся з приводу придбання препарату для полегшення відходження густого в’язкого харкотиння. Ваша порада?

a. Лібексин

b. Амброксол

c. Сальбутамол

d. Синекод

e. Сироп кореня солодки

3.

Як доцільно починати зняття приступу бронхіальної астми?

a. Інгаляція ß2-адреноміметика

b. Інгаляція глюкокортикостероїда

c. Адреноміметики парентерально

d. М-холінолітики парентерально

e. Н2-гістаміноблокатори перорально

4. У 6-літньому віці дитина захворіла на пневмонію, з приводу якої був призначений антибіотик. Після лікування дитина втратила слух. Яка група антибіотиків могла викликати це ускладнення ?

a.Аміноглікозиди

b. Цефалоспорини

c.Макроліди

d. Пеніциліни природні

e. Пеніциліни напівсинтетичні

5. Вагітна жінка захворіла на пневмонію тяжкого перебігу. Який з названих антибактеріальних препаратів доцільно їй призначити:

A. Цефотаксим

B. Гентаміцину сульфат

C. Тетрацикліну гідрохлорид

D. Офлоксацин

E. Бісептол

\

6. До протикашлевих препаратів НЕ відноситься:

a.Синекод

b. Тусупрекс

c.Бронхолітин

d.Декстрометорфан

e. Бромгексин

7. До відхаркуючих препаратів відносяться всі, крім:

a.Флавамед

b. Бромгексин

c.Мукалтин

d.Синекод

e. Бромгексин

8. Який з наведених нижче інгаляційних середників не є ß2-агоністом?

a.Вентолін

b. Серевент

c.Беротек

d.Астмопент

e. Бекотид

9. Який з наведених нижче станів не призводять до появи рестриктивної дихальної недостатності?

a.Гострий бронхіт

b. Бронхіальна астма

c.Пневмоторакс

d.Випітний плеврит

e. Множинні переломи ребер

10. Який з нижченаведених препаратів не відноситься до бронходилятаторів?

a.Теофілін

b. Платифіліну гідротартрат

c.Спірива

d.Ізадрин

e. Бронхосан

11. Основною причиною розвитку гострого бронхіту є:

a.Алкоголізм

b. Куріння

c.Бактеріальна та вірусна інфекція

d.Переохолодження

e. Вживання холодних напоїв

12. Ведучим симптомом у пацієнта з гострим бронхітом є:

a.Головний біль

b. Кровохаркання

c.Слабість

d.Кашель з виділенням мокротиння

e. Все вищевказане

13. Який з перечислених факторів сприяє формуванню хронічного бронхіту?

a. Куріння

b. Бактеріальна та вірусна інфекція

c. Переохолодження

d. Гіповітаміноз

e. Алкоголізм

14. Який характер мокротиння характерний для гострого бронхіту?

a. Скловидна

b. Слизиста

c. Піниста рожева

d. «Іржава»

e. З прожилками свіжої крові

15. Ведучим симптомом у пацієнта з обструктивним бронхітом є:

a. Задишка

b. Головний біль

c. Загальна слабість

d. Гарячка

e. Кровохаркання

16. При кашлі з виділенням гнійного мокротиння не призначається:

a. Лазолван

b. Відхаркувальна мікстура

c. Флюдітек

d. Кодеїн

e. Бромгексин

17. Ведучим симптомом у пацієнта з бронхіальною астмою є:

a. Кашель з виділенням гнійної мокроти

b. Приступи задухи

c. Кровохаркання

d. Виділення харкотиння «повним ротом»

e. Інспіраторна задишка

18. При лікуванні гнійного бронхіту використовується:

a. Амоксицилін, амброксол

b. Бекотид, інтал

c. Кодеїн, лібексин

d. Кофеїн, кордіамін

e. Серевент, кромолін-натрій

19. Який з нижченаведений препаратів використовується для розрідження густого в’язкого харкотиння?

a. Теофілін

b. Сальбутамол

c. Глауцин

d. Сульфокамфокаїн

e. Йодид калію

20. Абсцес легені – це:

a. Запальний процес легені

b. Розплавлення легені

c. Утворення в легені обмеженої порожнини з гноєм

d. Накопичення рідини в плевральній порожнині

e. нічого з вищевказаного

21. Неспецифічні включення в харкотинні при бронхіальній астмі - це:

a. Лейкоцити

b. Корки Дітріха

c. Атипові клітини

d. Спіралі Куршмана та кристали Шарко-Лейдена

e. Еластичні волокна

22. Побічною дією інгаляційних глюкокортикостероїдів є:

a. Тремор рук

b. Кандидоз порожнини рота

c. Головний біль

d. Пронос

e. Судоми

23. Накопичення рідини в плевральній порожнині спостерігається при:

a. Бронхіті

b. Емфіземі легень

c. Абсцесі легень

d. Бронхоектатичній хворобі

e. Ексудативному плевриті

24. Основними симптомами пневмонії є:

a. Слабість, головний біль, скловидна мокрота, приступи задухи

b. Болі в грудній клітці, задишка, гарячка, пітливість

c. Задишка, кашель в лежачому положенні, набряки на ногах

d. кашель з виділенням слизистого мокротиння, м’язова слабість

e. тривалий субфебрилітет, втома, втрата апетиту, схуднення

25. Які препарати є основними в медикаментозному лікуванні пневмонії?

a. Муколітики

b. Бронходилятатори

c. Протикашлеві

d. Антибіотики

e. Нестероїдні протизапальні препарати

26. Для приступу бронхіальної астми характерно:

a. Болі в грудній клітці

b. Задишка з затрудненим виходом

c. Кровохаркання

d. Кашель з виділенням жовто-зеленого харкотиння

e. Все вищевказане

27. Які з вказаних характеристик не характерні для ексудату:

a. Вміст білка більше 30 г/л

b. Питома густина більше 1015

c. Позитивна реакція Рівальта

d. Негативна реакція Рівальта

e. Велика кількість лейкоцитів при мікроскопії

28. Відсоток попадання лікарського препарату в легені при використанні порошкового інгалятора (турбухалера) складає:

a. 30-32%

b. 12-15%

c. 5-10%

d. 40-50%

e. 60-80%

29. Відсоток попадання лікарського препарату в легені при використанні дозованого аерозолю складає:

a. 30-32%

b. 12-17%

c. 5-10%

d. 40-50%

e. 60-80%

30. До базової терапії ХОЗЛ відносять:

a. Протикашлеві

b. Відхаркуючі

c. Антибіотики

d. Бронхолітики

e. Антигістамінні

Еталони відповідей

1C, 2B, 3A, 4A, 5A, 6E, 7D, 8E, 9B, 10E, 11C, 12D, 13A, 14B, 15A, 16D, 17B, 18A, 19E, 20C, 21D, 22B, 23E, 24B, 25D, 26B, 27D, 28A, 29B, 30D.


<< | >>
Источник: В. П. Черних, І. А. Зупанця, І.Г.Купновицької. КЛІНІЧНА ФАРМАЦІЯ. Підручник для студентів фармацевтичних факультетів Міністерство охорони здоров’я України Івано-Франківський національний медичний університет2013. 2013

Еще по теме 4.12. Принципи фармацевтичної опіки хворих пульмонологічного профілю:

  1. 4.12. Принципи фармацевтичної опіки хворих пульмонологічного профілю
  2. Принципи фармацевтичної опіки хворих кардіологічного профілю
  3. 5.8. Принципи фармацевтичної опіки хворих нефрологічного профілю
  4. 9.10. Принципи фармацевтичної опіки хворих ендокринологічного профілю
  5. 8.9. Принципи фармацевтичної опіки хворих з патологією кровотворної системи
  6. 7.12. Принципи фармацевтичної опіки хворих з патологією гепатобіліарної системи
  7. 3.11. Принципи фармацевтичної опіки хворих з патологією опорно-рухової системи, котрі одержують ЛП за призначенням лікаря
  8. РОЗДІЛ ІІ Глава 1. Загальні положення фармацевтичної опіки
  9. 10.3. Роль провізора і місце фармацевтичної опіки в попередженні небажаної взаємодії ліків з їжею й алкоголем
  10. 4.2. Алгоритм здійснення фармацевтичної опіки пацієнта з симптомами ураження шкіри. Напрямки симптоматичного лікування ураження шкірних покривів
  11. 4.3. Алгоритм надання провізором належної інформації про безрецептурний ЛП під час здійснення фармацевтичної опіки при симптоматичному лікуванні уражень шкіри
  12. Загальні принципи інтенсивної терапії травмованих хворих у стаціонарі
  13. ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ ВЕДЕННЯ ХВОРИХ З ГОСТРОЮ ДИХАЛЬНОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ
  14. Біофізичний профіль плода
  15. Біофізичний профіль плоду