загрузка...

Тести для самоконтролю


1. Одним з головних показників елімінації лікарських засобів з організму людини є:

A Період напіввиведення

B. Об’єм розподілу

C. Біодоступність

D. Біоеквівалентність

E. Максимальна концентрація у крові.

2. Дайте відповідь на запитання лікаря-інтерна: широта терапевтичної дії – це діапазон доз:

A Від мінімальної терапевтичної до мінімальної токсичної

B. Від середньої терапевтичної до мінімальної токсичної

C. Від разової до курсової

D. Від мінімальної терапевтичної до максимальної токсичної

E. Від разової до добової.

3. Хворому на пневмонію середньо важкого перебігу лікар призначив цефтриаксон один раз на добу. Таке призначення препарату пов’язане з:

А. Повільним виведенням з організму

B. Бактерицидним ефектом

C. Широким спектром дії

D. Здатністю накопичуватись в легенях

E. Поганим всмоктуванням з місця введення.

4. Назвіть міжнародну непатентовану назву препарату:

А. ефералган

B. парацетамол;

C. N- (4-гідроксифеніл) ацетамід

D. панадол

E. жодна відповідь неправильна

5. Назвіть препарати безрецептурного відпуску:

a. Анальгін

b. Клофелін

c. Фосфалюгель

d. Дигоксин

e. Ацетилсаліцилова кислота

6. Генеричний препарат – це лікарський препарат:

a. патент на активну речовину якого закінчився

b. який є виключно власністю компанії, що його створила

c. найбільш вивчений з даної групи

d. власника першої ліцензії на його продажу

e. всі відповіді правильні.

7. Спільним для оригінального і генеричного засобу є:

a. лікарська форма

b. барвники

c. смакові добавки

d. технологія виготовлення

e. активна речовина

8. Поняття „комплайєнс” означає:

a. готовність пацієнта виконувати всі рекомендації лікаря

b. самолікування

c. займатись самопрофілактикою

d. самодопомогу

e. всі відповіді правильні

9. При призначенні якого з препаратів його біодоступність складе 100%?

a. строфантин

b. дігітоксин

c. біцилін

d. бутадіон

e. жодна відповідь неправильна

10. Фармацевтично еквівалентними є препарати ідентичні за:

A. активними інгредієнтами

B. силою дії

C. шляхом введення

D. лікарською формою

E. всі відповіді правильні

11. Біодоступність – це частина препрату, що потрапила в системний кровотік при:

a. в/в введенні

b. в/м введенні

c. інгаляційному введенні

d. ректальному введенні

e. всі відповіді правильні

12. Назвіть формоутворюючу речовину для цитрамону:

А. ацетилсаліцилова кислота

B. фенацетин

C. кофеїн

D. масло какао

E. кислота лимонна

13. Назвіть основну діючу речовину ректальних милець:

А. ксероформ

B.

цинку сульфат

C. гліцерин

D. екстракт красавки

E. масло какао

14. Перша фаза клінічного дослідження препарату полягає у:

a. призначенні „плацебо” невеликій кількості осіб

b. призначенні препарату невеликій кількості здорових

c. призначенні препарату невеликій кількості хворих

d. призначенні препарату великій кількості осіб (включаючи подвійний сліпий контроль)

e. жодна відповідь неправильна

15. Побічна дія лікарських засобів

залежить від:

a. особливостей дозування

b. шляхів введення

c. режиму введення

d. особливостей організму

e. всі відповіді правильні

16. Для полегшеної дифузії не характерно:

a. рух ліків за концентраційним градієнтом

b. рух при допомозі спеціальних носіїв

c. рух проти градієнту концентрації;

d. рух без затрати енергії

e. всі відповіді правильні

17. Аномалії розвитку плода - це:

a. тератогенна дія

b. мутагенна дія

c. ембріотоксична

d. бластомогенна

e. фетотоксична

18. При комбінованому застосуванні лікарських засобів можливі види дії:

a. синергізм прямий

b. антагонізм хімічний

c. потенціювання

d. сумація ефектів

e. всі відповіді правильні

19. Враховуючи хронофармакологічні особливості наркотичні аналгетики найбільш доцільно призначати:

a. вранці

b. вночі

c. на початку другої половини дня

d. в кінці другої половини дня

e. жодна відповідь неправильна

20. Швидке звикання до препарату називається:

a. резистентністю

b. абстиненцією

c. пристрастю

d. тахіфілаксією

e. кумуляцією

21. Синергізм – це:

a. дія двох речовин в одному напрямку

b. втрата ефектів двох речовин

c. вплив на фармакокінетику

d. вплив на фармакодинаміку

22. Вплив ліків на одні й ті самі рецептори, але у протилежному напрямку називається:

a. потенціювання

b. біотрансформація

c. функціональний антагонізм

23. Час елімінації з організму половини введеної і всмоктаної дози препарату називається:

a. періодом напіввиведення

b. константою швидкості абсорбції

c. біотрансформацією.

24. Нирковий кліренс – це:

a. параметр, який визначає швидкість очищення організму від препарату шляхом його екскреції з сечею

b. ступінь захоплення препарату тканинами з плазми крові

c. швидкість очищення організму від ліків.

25. «Афінітет» - це:

a. міцність зв’язування ліків з певними рецепторами, зумовлена їхньою структурою

b. звільнення метаболітів від зв’язків з білком

c. антагонізм.

Еталони відповідей:

1А, 2А, 3А, 4B, 5C, D, 6А, 7E, 8А, 9А, 10E, 11E, 12А, 13E, 14B, 15E, 16B, 17А, 18E, 19C, 20D, 21А, 22C, 23А, 24А, 25

<< | >>
Источник: В. П. Черних, І. А. Зупанця, І.Г.Купновицької. КЛІНІЧНА ФАРМАЦІЯ. Підручник для студентів фармацевтичних факультетів Міністерство охорони здоров’я України Івано-Франківський національний медичний університет2013. 2013

Еще по теме Тести для самоконтролю:

  1. Тести для самоконтролю
  2. Тести для самоконтролю
  3. Тести для самоконтролю
  4. Тести для самоконтролю
  5. Тести для самоконтролю
  6. Тести для самоконтролю
  7. Тести для самоконтролю
  8. Тести для самоконтролю
  9. Тести для самоконтролю
  10. Тести для самоконтролю
  11. Тести для самоконтролю
  12. Тести для самоконтролю
  13. Тести для самоконтролю
  14. Тести для самоконтролю
  15. Тести для самоконтролю
  16. Тести для самоконтролю
  17. Тести для самоконтролю
  18. Тести для самоконтролю