загрузка...

Тести для самоконтролю


1. Зазначте спектр дії бензилпеніциліну натрієвої солі:

a. Вузький, на грампозитивні мікроорганізми

b. Вузький, на грамнегативні мікроорганізми

c. Широкий, на грампозитивні та грамнегативні мікроорганізми

d. На злоякісні новоутворення

2. Який антибіотик Ви застосуєте для профілактики особливо небезпечних інфекцій – чуми, холери?

А. Бензилпеніцилін

В. Тетрациклін

С. Поліміксин

D. Азитроміцин

3. При яких інфекціях застосовують сульгін?

a. Травного каналу

b. Дихальних шляхів

c. Сечовивідних шляхів

d. Хірургічних

4. Який сульфаніламідний препарат добре розчинний у воді та застосовується у вигляді очних крапель та мазей?

А. Етазол-натрій

В. Сульфацил-натрій

С. Бісептол

D. Сульфален

5. Яке ускладнення найчастіше спричинюють сульфаніламідні препарати за тривалого застосування?

a. Алергійні реакції

b. Анафілактичний шок

c. Закупорку ниркових канальців

d. Дисбактеріоз

6. Які напівсинтетичні препарати з групи пеніциліну мають широкий спектр дії?

a. Оксациліну натрієва сіль

b. Диклоксациліну натрієва сіль

c. Сулацилін

d. Ампіциліну натрієва сіль

7. Що необхідно призначити хворому для запобігання кандидозу в разі тривалого застосування тетрацикліну?

a. Вітаміни групи В

b. Антигістамінні препарати

c. Протимікозні препарати

d. Кислоту аскорбінову

8. Зазначте спектр дії ніфуроксазиду:

a. Широкий, грампозитивні та грамнегативні мікроорганізми

b. Вузький, грампозитивні мікроорганізми

c. Вузький, грамнегативні мікроорганізми

d. Широкий, мікроорганізми та найпростіші

9. Визначте показання до застосування бійохінолу:

a. Туберкульоз

b. Сифіліс

c. Дизентерія

d. Лямбліоз

10. Хворий на туберкульоз легень отримував антибіотикотерапію протягом 1,5 міс. Пацієнт скаржився на відчуття закладення у вухах. Під час проведення аудіометрії встановлено зниження слуху. Яку назву має ця побічна дія? Які антибіотики можуть її спричинити?

a. Гематотоксичність, пеніциліни

b. Гепатотоксичність, аміноглікозиди

c. Ототоксичність, макроліди

d. Ототоксичність, аміноглікозиди

11. Щоб запобігти кристалізації внаслідок застосування сульфаніламідних препаратів, слід вжити таких заходів:

a. Запивати їх великою кількістю лужної мінеральної води

b. Запивати їх великою кількістю кислої мінеральної води

c. Вживати з натрію хлоридом

d. Вживати з кислотою ацетилсаліциловою

22. Який побічний ефект є найчастішим наслідком пеніцилінотерапії?

a. Дисбактеріоз

b. Судоми

c. Ототоксичність

d. Алергічні реакції

13. Антибіотики якої групи виявляють ототоксичну дію?

a. Пеніциліни

b. Цефалоспорини

c. Макроліди

d. Аміноглікозиди

14. Який антибіотик застосовують при інфекціях, спричинених синьогнійною паличкою?

a.

Амікацин

b. Еритроміцин

c. Пеніцилін

d. Граміцидин

15. Який антибіотик призначають при кишкових інфекціях?

a. Тетрациклін

b. Левоміцетин

c. Стрептоміцин

d. Еритроміцин

16. Механізм дії препаратів якої групи заснований на принципі конкурентного антагонізму з ПАБК мікробних клітин?

a. Сульфаніламіди

b. Похідні нітрофурану

c. Фторхінолони

17. Антибіотик з групи цефалоспоринів ІІІ покоління. Спектр дії широкий, не всмоктується в травному каналі. Вживають тільки парентерально. Добре переноситься хворими, не токсичний. Застосовують при септичних процесах, інфекціях органів дихання, сечо- та жовчовивідних шляхів, при менінгіті, остеомієліті, акушерсько-гінекологічних захворюваннях. Визначте препарат.

a. Цефалексин

b. Цефтриаксон

c. Цефамандол

18. До антибіотиків глибокого резерву належать:

a. Карбапенеми і монобактами

b. Аміноглікозиди

c. Фторхінолони

19. Які препарати можуть порушувати всмоктування тетрациклінів?

a. Антациди

b. Діуретики

c. Гангліоблокатори

20. Порушення утворення зубної та кісткової тканини характерно для прийому:

a. Цефалоспоринів

b. Тетрациклінів

c. Макролідів

21. Препаратом вибору для лікування інфекційного ендокардиту є:

А. Стрептоміцин

В. Ванкоміцин

С. Цефепім

22. Найбільш токсичний препарат з групи аміноглікозидів:

a. стрептоміцин

b. Амікацин

c. неоміцин

d. канаміцин

23. Який з фторхінолонів має спектр антимікробної дії, подібний до іміпенему:

a. спарфлоксацин

b. тровафлоксацин

c. офлоксацин

24. Які препарати порушують формування хрящової тканини?

a. сульфаніламіди

b. фторхінолони

c. цефалоспорини

25. Який антибіотик забарвлює сечу і слину в червоний колір?

a. лінкоміцин

b. пеніцилін

c. рифампіцин

26. Який препарат володіє найбільш високою активністю до H. Pylori, найкращою біодоступністю при внутрішньому вживанні, створює найвищі концентрації в тканинах?

a. кларитроміцин

b. еритроміцин

c. олететрин

27. Представник останнього (ІV) покоління цефалоспоринів:

a. Цефамандол

b. Цефотаксим

c. Цефепім

28. З яким антибіотиком не поєднується застосування цефалоспоринів?

a. пеніциліни

b. еритроміцин

c. аміноглікозиди

29. Як називається препарат, комбінація якого містить іміпенем та циластатин?

a. тієнам

b. амоксиклав

c. сульбактомакс

Еталони відповідей:

1А, 2В, 3А, 4B, 5C, 6D, 7C, 8D, 9B, 10D, 11А, 12D, 13D, 14А, 15B, 16А, 17B, 18А, 19А, 20B, 21B, 22C, 23B, 24B, 25C, 26А, 27C, 28B, 29А.


<< | >>
Источник: В. П. Черних, І. А. Зупанця, І.Г.Купновицької. КЛІНІЧНА ФАРМАЦІЯ. Підручник для студентів фармацевтичних факультетів Міністерство охорони здоров’я України Івано-Франківський національний медичний університет2013. 2013

Еще по теме Тести для самоконтролю:

  1. Тести для самоконтролю
  2. Тести для самоконтролю
  3. Тести для самоконтролю
  4. Тести для самоконтролю
  5. Тести для самоконтролю
  6. Тести для самоконтролю
  7. Тести для самоконтролю
  8. Тести для самоконтролю
  9. Тести для самоконтролю
  10. Тести для самоконтролю
  11. Тести для самоконтролю