<<
>>

Тести для самоконтролю

1. Який з перерахованих цукрознижуючих препаратів найбільш активує поглинання глюкози периферійними тканинами?

A. Глібенкламід

B. α-ліпоєва кислота

C. Гліклазид

D.

Метформін

E. Розиглатазон

2. Невідкладну терапію гіпоглікемічної коми починають із введення:

A. Розчину натрію гідрокарбонату

B. Введення інсуліну 20 ОД в/в

C. 20% розчину глюкози

D. Регідратаційної терапії

E. 40% розчину глюкози

3. Допоможіть лікарю вибрати препарат для лікування гіпотиреозу:

A. Мерказоліл

B. Десмопресин

C. Соматотропін

D. Бромокриптин

E. L-тироксин

4. Критеріями ефективності медикаментозного лікування дифузного токсичного зобу мерказолілом є всі, крім:

A. Зменшення тремору рук

B. Зменшення вмісту Т3 і Т4

C. Зменшення пітливості

D. Зменшення тахікардії

E. Зменшення концентрації ТТГ

5. У жінки 27 років діагностовано ендемічний зоб, еутиреоз. З якого препарату слід розпочати терапію хворої?

A. Тироїдин

B. Мерказоліл

C.

Йодид калію

D. L- тироксин

E. Панангін

6. Для ліквідації приступу гіпоглікемічного стану, окрім глюкози, найбільш ефективним є введення:

A. Адреналіну

B. Норадреналіну

C. Глюкагону

D. Дексаметазону

E. Все вище зазначене

7. Хвора Н., 18 років, хворіє на ЦД протягом 7 років. Яка цукрознижуюча терапія показана цій хворій?

A. Глібенкламід

B. Метформін

C. Інсулін

D. Розиглітазон

E. Гліклазид

8. Хвора на цукровий діабет ввела собі 30 ОД інсуліну, після чого в неї виникла слабість. Хвора зайшла в аптеку і звернулась за допомогою. В аптеці втратила свідомість, виникли судоми. Що слід увести хворій?

A. Інсулін

B. Глібенкламід

C. Метформін

D. Глюкозу

E. Бутамід

9. Хворій 65-ти років призначили глібенкламід.

Вкажіть механізм гіпоглікемічної дії цього препарату:

A. Пригнічує глюконеогенез в печінці

B. Стимулює виділення ендогенного інсуліну β-клітинами

C. Посилює утилізацію глюкози периферичними тканинами

D. Пригнічує всмоктування глюкози в кишечнику

E. Пригнічує глюкозидазу і розпад полісахаридів

10. При кетоацидотичній комі вводять:

А. інсулін короткої тривалості дії в/м

В. тривалої дії п/ш

С. інсулін короткої тривалості дії в/в

D. метформін + діабетон

Е. комбінація інсуліну короткої та середньої тривалості дії

11. Хворий 65 років, хворіє на ЦД протягом 2 років, має надмір ваги 15 кг. Якому з цукрознижуючих препаратів слід надати перевагу з метою корекції вуглеводного обміну?

A. Інсулін

B. Репаглінід

C. Метформін

D. Гліквідон

E. Глібенкламід

12. Для синдрому гіперглікемії характерні всі вище перелічені симптоми, крім:

A. Полідипсії

B. Гіпокаліємії

C. Поліфагії

D. Поліурії

E. Глюкозурії

13. До основних причин виникнення синдрому гіпоглікемії належать всі, крім:

A. ускладнення цукрового діабету

B. ендогенного гіперінсулінізму

C. голоду лікування глюкокортикостероїдами

D. тяжкої органної недостатності (печінкова, серцева, ниркова недостатність)

14. Для синдрому гіпоглікемії характерні всі наступні симптоми, крім:

A. Раптових і скороминучих порушень зору

B. Зниження працездатності

C. Порушення сну

D. Невмотивованої раптової зміни настрою і поведінки

E. Все вище перелічене

15. Для якого синдрому характерні наступні ознаки: нервозність, порушення сну, серцебиття, втрата маси тіла за умов збереження апетиту, підвищена пітливість, зоб і екзофтальм?

A. Синдром гіпотиреозу

B. Синдром гіпоглікемії

C. Синдром гіперглікемії

D. Синдром гіперкортицизму

E. Синдром гіпертиреозу

16. Для якого синдрому характерні наступні ознаки: слабкість і сонливість, зниження пам’яті й мерзлякуватість, набряки, випадіння волосся, сухість шкіри, закрепи, збільшення маси тіла, ранній розвиток атеросклерозу, артеріальна гіпотензія, брадикардія?

A.

Синдром гіпотиреозу

B. Синдром гіпоглікемії

C. Синдром гіпопітуїтаризму

D. Синдром гіперкортицизму

E. Синдром гіпертиреозу

17. Вкажіть рекомендовану дозу йодиду калію для профілактики йододефіцитного стану у вагітних:

A. 25 мкг

B. 100 мкг

C. 50 мкг

D. 200 мг

E. 200 мкг

18. Оберіть препарат-стимулятор постпрандіальної секреції інсуліну:

A. Репаглінід

B. Метформін

C. Глібенкламід

D. Гліклазид

E. Розиглітазон

19. Назвіть основний небажаний ефект препаратів, які уповільнюють абсорбцію глюкози в кишках:

A. Лактатацидоз

B. Гіпоглікемія

C. Остеопороз

D. Гіпокаліємія

E. Діарея, біль у животі

20. Який показник крові необхідно контролювати при лікуванні тиреотоксикозу мерказолілом:

A. Рівень еритроцитів

B. Протромбіновий індекс

C. Рівень трансаміназ

D. Рівень лейкоцитів

E. Рівень тригліцериду

21. Хворий Д., 54 років на цукровий діабет вживав для корекції гіперглікемії глібенкламід. Після вживання алкоголю з’явилися запаморочення, біль голови, різка слабість, нудота, парестезії, страх, спутана свідомість, холодний піт, артеріальна гіпотонія. Вкажіть причину цього стану:

A. Розвиток гіперглікемічної коми

B. Розвиток гіпоглікемічної коми

C. Розвиток алкогольної коми

D. Розвиток ішемічного інсульту

E. Розвиток серцевої недостатності

22. Показаннями до призначення інсуліну є наступні, крім:

A. Вагітність у хворих на цукровий діабет ІІ типу

B. Кетоацидоз

C. Оперативні втручання у хворих на цукровий діабет

D. Інсулінзалежний цукровий діабет

E. Інсуліннезалежний цукровий діабет

23. Вкажіть основний механізм дії метформіну:

A. Зниження інсулінорезистентності та збільшення утилізації глюкози м'язами, печінкою й жировою тканиною

B. Прискорення і збільшення секреції інсуліну

C. Уповільнення абсорбції глюкози в кишках

D. Збільшення рівня екзогенного інсуліну

E. Потенціювання дії інсуліну

24. До небажаних ефектів інсулінотерапії належать всі, крім:

A.

Гіпоглікемії

B. Інсулінорезистентності

C. Ліподистрофії в місцях уведення

D. Остеопорозу

E. Алергічних реакцій

25. Ускладнення цукрового діабету, що характеризується порушенням структурно-функціонального і метаболічного стану в периферичних нервах називається:

A. Діабетичною ангіпатією

B. Діабетичною нейропатією

C. Діабетичною нефропатією

D. Діабетичною енцефалопатією

E. Діабетичною ретинопатією

26. Хворий В., 49 років, звернувся зі скаргами на спрагу, часте сечовипускання, слабкість, шкірний свербіж. При огляді підвищеної вгодованості, останній аналіз крові на цукор – 8,2 ммоль/л. Яка тактика найдоцільніша?

A. Призначення бігуанідів

B. Призначення похідних сульфанілсечовини

C. Дієтотерапія

D. Призначення інсуліну

E. Призначення засобів, що пригнічують всмоктування глюкози в кишечнику

27. Хвора С., 40 років, скаржиться на дратівливість, приступи серцебиття, перебої в роботі серця, пітливість, втрату маси тіла, безсоння, тремор рук, вип'ячування очей, відчуття жару. При обстеженні шкіра волога, еластична, гіперемована. Дифузне збільшення щитовидної залози; тахікардія, аритмія, екзофтальм. Визначте попередній діагноз.

А. Тиреотоксикоз (гіпертиреоз)

В. Гіпотиреоз

С. Кардіоневроз

D. Ревматизм

Е. Глаукома

28. Хвора Н., 26 років, скаржиться на постійну спрагу, сухість в роті, частий сечопуск, свербіж, підвищення апетиту, слабість, головний біль, втрату маси тіла, часте утворення фурункулів. Визначте попередній діагноз.

А. Цукровий діабет І типу

В. Гіпотиреоз

С. Кардіоневроз

D. Тиреотоксикоз (гіпертиреоз)

Е. Цукровий діабет ІІ типу

29. Жінка 40 років з приводу захворювання щитоподібної залози приймає лікування. В аналізі крові різко зменшилась кількість лейкоцитів. Який засіб призвів до розвитку медикаментозного агранулоцитозу?

А. Метизол

В. Анаприлін

С. Тироксин

D. Резерпін

Е. Седасен

30. Хворий 28 років на роботі раптово втратив свідомість. Відомо, що він хворіє на цукровий діабет і отримує інсулін. Об'єктивно: шкіра волога, судомні скорочення м’язів, зіниці розширені, ЧП-84 за хв., АТ-130/80 мм рт.ст. Яку невідкладну допомогу потрібно надати хворому?

А. 40% розчин глюкози внутрішньовенно струменево

В. 5% розчин глюкози внутрішньовенно краплинно

С. Гідрокортизон внутрішньовенно

D. Адреналін підшкірно

Е. Глюкагон внутрішньом’язово

31. Який небажаний ефект може виникнути при прийомі ß- адреноблокаторів у хворих на цукровий діабет?

a. Гіпоглікемія;

b. Зупинка дихання;

c. Посилення тенденції до гіперкаліємії

Еталони відповідей

1D, 2E, 3E, 4E, 5C, 6E, 7C, 8D, 9B, 10C, 11C, 12B, 13D, 14E, 15E, 16A, 17E, 18A, 19E, 20D, 21B, 22E, 23A, 24D, 25B, 26A, 27A, 28A, 29A, 30A, 31А.

<< | >>
Источник: В. П. Черних, І. А. Зупанця, І.Г.Купновицької. КЛІНІЧНА ФАРМАЦІЯ. Підручник для студентів фармацевтичних факультетів Міністерство охорони здоров’я України Івано-Франківський національний медичний університет2013. 2013

Еще по теме Тести для самоконтролю:

  1. Тести для самоконтролю
  2. Тести для самоконтролю
  3. Тести для самоконтролю
  4. Тести для самоконтролю
  5. Тести для самоконтролю
  6. Тести для самоконтролю
  7. Тести для самоконтролю
  8. Тести для самоконтролю
  9. Тести для самоконтролю
  10. Тести для самоконтролю
  11. Тести для самоконтролю
  12. Тести для самоконтролю
  13. Тести для самоконтролю