<<
>>

Тести для самоконтролю

1. Хворому в ділянці хірургічного розтину тканин ввели 0,25% розчин новокаїну. Раптово пацієнт покрився червоними плямами. Виникли інтенсивне потовиділення, тахікардія, набряк слизової носа, бронхоспазм.

Яка причина цього ускладнення?

A.Алергічна реакція негайного типу

B. Алергічня реакція сповільненого типу

C. Місцевоподразнююча дія

D. Тахіфілаксія

E. Синдром відміни

2. Хвора із сезонним вазомоторним ринітом, яка працює диспетчером на залізниці, звернулася в аптеку за порадою: котрий із антигістамінних лікарських засобів не має пригнічувальної дії на ЦНС?

A. Дипразин

B. Клемастин

C. Лоратадин

D. Дифенгідрамін

E. Піпольфен

3. З якого лікарського середника слід розпочинати лікування хворого з вперше виниклим нападом бронхіальної астми?

A.Інгаляції бета2-адреноміметика

B. Інгаляції глюкокортикостероїдів

C.Адреноміметики парентерально

D. М-холінолітики

E. Н2-гістаміноблокатори

4. Який з нижченаведених препаратів є препаратом вибору для профілактики виникнення нападів бронхіальної астми?

A.

Амброксол

B. Сальбутамол

C. Дротаверин

D. Димедрол

E. Кромолін-натрій

5. У дитини 8 років регулярно виникають диспепсичні явища та діарея після вживання сирого коров’ячого молока. Кип’ячене молоко, а також козяче (у будь-якому вигляді) дитина переносить нормально. Який діагноз є найбільш ймовірним?

A. Псевдоалергія

B. Харчова алергія до коров’ячого молока

C. Непереносимість лактози

D. Хронічний гастрит із зниженою секреторною функцією шлунка

E. Неспецифічний виразковий коліт

6. Вкажіть препарат, з якого слід починати лікування анафілактичного шоку:

A. Супрастин

B. Адреналін

C. Еуфілін

D. Преднізолон

E. Строфантин

7. Терапевтичний ефект при використанні препаратів (чи похідних) кромогліциєвої кислоти настає через:

A.

2-4 години

B. 2-4 дні

C. 2-4 тижні

D. 2-3 місяці

E. 1 тиждень

8. Дитину 6 років вжалило декілька бджіл у різні ділянки тіла. Який з нижченаведених засобів має бути застосовано на етапі першої допомоги?

A. Тавегіл

B. Ацетилсаліцилова кислота

C. Бензилпеніцилін

D. Кетотіфен

E. Сальбутамол

9. Дівчина, 22 років, впродовж 2 діб скаржиться на висипку на обличчі і виражений свербіж. Захворювання пов’язує з вживанням косметичного крему. Об-но: виражене почервоніння та набряк шкіри щік, підборіддя, лоба, дрібна папуло-везикульозна висипка. Ваш діагноз.

A. Бешиха

B. Простий дерматит

C. Екзема

D. Алергічний дерматит

E. Нейродерміт

10. Хворого 27 років, в анамнезі якого бронхіальна астма, вкусила бджола. З’явилися відчуття тиску у грудях, нестачі повітря, затруднення видиху, відчуття жару в верхній половині тулуба, запаморочення, виражений свербіж, судоми. Об-но: дихання шумне, свистяче, АТ – 90/60 мм рт.ст., пульс – 110/хв., серце – тони ритмічні, ослаблені, над легенями – жорстке дихання, сухі свистячі хрипи. Яку групу препаратів слід застосувати першочергово ?

A.Протисудомні середники

B. Метилксантини

C.Серцеві глікозиди

D. Глюкокортикостероїди

E. Анальгетики

11. Хвора 32-х років, фармацевт, працювала з анестезином. 5 діб по тому на кистях з’явилась індурація шкіри та еритематоз. Встановіть діагноз.

A.Дерматит контактно-алергічний

B. Атопічний дерматит

C. Псоріаз

D. Геморагічний васкуліт

E. Пігментна кропивниця

12. У чоловіка 37 років при проведенні пієлографії за допомогою верографіну виник свербіж шкіри, набряк обличчя, запаморочення, страх смерті. АТ 70/40 мм рт ст., пульс 130 уд у хв. Дихання шумне, хрипи чути на відстані. Який препарат необхідно ввести хворому у першу чергу?

A. Лазикс

B. Преднізолон

C. Адреналін

D. Супрастин

E. Еуфілін

13. До лікаря звернулась жінка 35-ти років з ураженням шкіри кистей і нижньої третини передпліччя у вигляді значного набряку, гіперемії, везикуляції, мокнуття.

Захворювання розвилось після використання для прання білизни порошку “Лотос”, яким хвора користується протягом місяця. Раніше дерматологічних захворювань не було. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Простий дерматит

B. Алергічний дерматит

C. Токсикоалергічний дерматит

D. Мікробна екзем

E. Кропив’янка

14. У 12-річної дівчинки після вживання двох твблеток аспірину за 4-5 годин температура тіла підвищилася до 39-40°С. Скаржиться на загальне нездужання, запаморочення, несподівану появу червоних плям на шкірі з утворенням пухирів або відшаровуванням епідермісу з ерозуванням поверхні. Ураження на шкірі нагадують опіки другого ступеня. Симптом Нікольського - позитивний Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гострий епідермальний некроліз – синдром Лайєла

B. Пухирчатка вульгарна

C. Поліморфна ексудативна еритема

D. Бульозний дерматит

15. Жінці 35 років з приводу пневмонії був призначений ампіцилін. Через 30 хвилин після внутрішньом'язової ін'єкції препарату хвора відчула виражену слабість, свербіж обличчя, рук, нудоту, з'явились кашель, задишка, біль у грудній клітці. Об'єктивно: ціаноз, набряк повік, обличчя з червоними висипаннями. Пульс - 120 за хв., АТ - 70/20 мм рт.ст. Тони серця глухі, дихання часте, поверхневе, з різнокаліберними вологими хрипами. Варикозне розширення вен на правій гомілці. Яка найбільш вірогідна причина раптового погіршення стану хворої?

A. Астматичний напад

B. Набряк Квінке

C. Кропив'янка

D. Анафілактичний шок

E. Тромбоемболія гілок легеневої артерії

16. У хворої 45 років після застосування синтетичного миючого засобу протягом двох-трьох тижнів є почервоніння шкіри нижньої третини передпліччя та кистей, яке супроводжується свербіжем. Об'єктивно: гіперемія, набряк, дисеміновані папульозні елементи. Який діагноз найбільш ймовірний у даному випадку?

A. Простий дерматит

B. Алергічний дерматит

C. Обмежений нейродерміт

D. Професійна екзема

E. Токсикодермія

17.

Жінка 28 років скаржиться на появу висипання на тулубі, кінцівках, виражений свербіж шкіри. Захворювання розпочалось раптово після укусів комарів. Супутні захворювання – хронічний тонзиліт, хронічний гастрит, коліт. На шкірі тулуба, кінцівок наявні множинні набряклі папули. На окремих ділянках висипання регресує. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Кропив’янка

B. Алергічний дерматит

C. Токсикодермія

D. Екзема мікробна

E. Екзема істинна

18. Хворий 19-ти років скаржиться на висипку на шкірі, яка з'явилася 2 дні тому після вживання копченої риби. Висипка зникає через 4-6 годин, але потім з'являється знову. Супроводжується свербіжем. Об'єктивно: на тулубі та верхніх кінцівках наявні багаточислені міхурі розмірами від горошини до квасолі, рожевого кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Токсикодермія

B. Алергічний дерматит

C. Набряк Квінке

D. Гостра кропив'янка

E. Свербіж

19. В оранжерії ботанічного саду чоловік 28-ми років після того як понюхав орхідею зблід, втратив свідомість. ЧСС 115 на хвилину. Артеріальний тиск – 50/0 мм рт.ст. Який препарат потрібно ввести хворому в першу чергу?

A.Преднізолон

B. Кордіамін

C.Строфантин

D. Мезатон

E. Димедрол

20. Хворий скаржиться на набряк обличчя і шиї, осиплість голосу, нежить, затруднення дихання. За годину до цього з’їв кілька полуниць. Ваш діагноз?

A.Поліноз

B. Анафілактичной шок

C.Алергічна кропив’янка

D. Атопічний дерматит

E. Набряк Квінке

21. В аптеку прийшов хворий 18 р., зі скаргами на виражену задишку, кашель, свербіж шкіри. Захворів гостро, біля години тому після прийому ампіциліну. В дитинстві – кропив’янка, харчова поліалергія. Об-но: параорбітальний набряк, почервоніння та набряк обличчя. Дихання свистяче. Пульс 96 за 1 хв., АТ 80/50 мм рт. ст. Препаратом невідкладної допомоги буде:

A. Гідрокортизон

B. Еуфілін

C. Димедрол

D. Допамін

E. Мезатон

22. Хвора 16 років звернулася зі скаргами на появу свербіння у носі й очах, значне затруднення носового дихання. Свій стан пов’язує із вживанням меду напередодні. В анамнезі подібні прояви відмічаються протягом 2 років у серпні-вересні. При передній риноскопії – набряк, слизова оболонка блідо-сіра, у порожнині носа серозні виділення. Дихання везикулярне, без хрипів. АТ – 115/80 мм рт. ст., пульс – 75/хв. Вкажіть попередній діагно:.

А. Харчова алергія

B. Поліноз

C. Алергічна брнхіальна астма

D. Вазомоторний риніт

Е. Алергічний набряк Квінке

23. У хворого приступи чихання і сльзотечі при контакті з пилком вільхи. Яке алергічне захворювання має місце у даному випадку?

А. Харчова

B. Інсектна

C. Побутова

D. Професійна

Е. Поліноз

Еталони відповідей

1А, 2С, 3А, 4Е, 5В, 6В, 7С, 8А, 9D, 10D, 11A, 12C, 13B, 14A, 15D, 16B, 17E, 18D, 19A, 20E, 21A, 22D, 23E.

<< | >>
Источник: В. П. Черних, І. А. Зупанця, І.Г.Купновицької. КЛІНІЧНА ФАРМАЦІЯ. Підручник для студентів фармацевтичних факультетів Міністерство охорони здоров’я України Івано-Франківський національний медичний університет2013. 2013

Еще по теме Тести для самоконтролю:

  1. Тести для самоконтролю
  2. Тести для самоконтролю
  3. Тести для самоконтролю
  4. Тести для самоконтролю
  5. Тести для самоконтролю
  6. Тести для самоконтролю
  7. Тести для самоконтролю
  8. Тести для самоконтролю
  9. Тести для самоконтролю
  10. Тести для самоконтролю
  11. Тести для самоконтролю
  12. Тести для самоконтролю
  13. Тести для самоконтролю
  14. Тести для самоконтролю
  15. Тести для самоконтролю