<<
>>

Тести для самоконтролю

1. Варикозна хвороба нижніх кінцівок первинно проявляється:

A. Розширенням глибоких вен нижніх кінцівок

B. Розширенням поверхневих вен нижніх кінцівок

C. Розширенням глибоких та поверхневих вен нижніх кінцівок

D.

Облітерацією артерій нижніх кінцівок

2. До симптомів гострого тромбофлебіту відносяться всі перелічені за винятком:

A. Почервоніння шкіри гомілки

B. Кровотеча з варикозного вузла або трофічної виразки

C. Біль за ходом поширеної судини

D. Локальний набряк кінцівки

3. Трофічна виразка розвивається:

A. У будь-якій стадії варикозної хвороби нижніх кінцівок

B. У стадії декомпенсації варикозної хвороби нижніх кінцівок

C. У стадії компенсації варикозної хвороби нижніх кінцівок

D. Не характерна для варикозної хвороби нижніх кінцівок

4. До загрозливих станів при варикозному розширенні вен відносяться:

A. Розширення поверхневих вен нижніх кінцівок

B. Пігментація шкірних покривів нижніх кінцівок

C. Біль та гіперемія шкіри за ходом поширеної судини

D.

Тупий ниючий біль в литкових м’язах

5. Пацієнтам з варикозною хворобою нижніх кінцівок необхідно дотримуватись таких рекомендацій:

A. Приймати гарячі ванни, відвідувати сауну

B. Сидіти без закладання ноги на ногу

C. Займатись статичними фізичними навантаженнями (важка атлетика, бодібілдинг)

D. Під час сну кінцівки утримувати в опущеному стані

6. Протипоказанням для проведення компресійної терапії не є:

A. Трофічні виразки або набряк нижніх кінцівок

B. Хронічне облітеруюче захворювання артерій нижніх кінцівок

C. Гострий ексудативний дерматит

D. Декомпенсація діяльності серцево-судинної системи

7. До компонентів препаратів натурального походження не відноситься:

A. Діосмін

B. Кальцію добезилат

C. Троксерутин

D.

Дигідроерготамін

8. Флеботропний препарат, який містить очищену флавоноїдну фракцію діосміну у мікронізованому стані, це:

A. Корвітин

B. Троксегель

C. Аесцин

D. Детралекс

9. Флавоноїд, який є агліконом багатьох рослинних глікозидів, у тому числі рутину, та належить до вітамінів групи Р, має капіляростабілізуючу, протизапальну, кардіопротективну дію, це:

A. Есцин

B. Діосмін

C. Кверцетин

D. Троксерутин

10. Патогенетично геморой це:

A. Запалення слизової оболонки прямої кишки

B. Запалення підшкірної жирової клітковини малого тазу

C. Розширення судинних сплетень прямої кишки

D. Розширення судинних сплетень сигмоподібної кишки

11. Для перебігу гострого геморою не характерними є:

A. Кровотеча та випадіння гемороїдальних вузлів

B. Тромбоз гемороїдальних вузлів без запального процесу

C. Тромбоз, ускладнений запаленням гемороїдальних вузлів

D. Набряк перианальної ділянки

12. Який з перелічених засобів для місцевого лікування геморою та анальних тріщин містить глюкокортикоїд?

A. Реліф Ультра

B. Реліф Адванс

C. Проктоглівенол

D. Варіанти А та Б є правильні

13. У пацієнта К. 47 років, в анамнезі геморой, виникла кровотеча після акту дефекації. Який з препаратів протипоказаний даному хворому?

A. Адреналін

B. Гепарин

C. Тромбін

D. Фібриноген

14. У медикаментозному лікуванні геморою використовують наступні препарати:

A. Кортикостероїди

B. Місцевоанестезуючі

C. Флеботропні

D. Всі перелічені

15. Оптимальне лікування пізніх стадій хронічного геморою:

A. Фізіотерапевтичне

B. Медикаментозне

C. Мікроклізми з рослинними препаратами

D. Оперативне

16. До провізора звернувся чоловік 55 років, котрий страждає хронічними закрепами, палить та зловживає алкоголем, зі скаргами на випадіння вузлів з прямої кишки під час акту дефекації та виділення незначної кількості крові. Дана симптоматика може свідчити про:

A. Гострий геморой

B.

Тромбоз гемороїдальних вузлів

C. Парапроктит

D. Хронічний геморой

17. До фармацевта звернулась жінка зі скаргами на біль під час акту дефекації, слизисті виділення з анального каналу. В анамнезі геморой декілька років. Жінка наполягає на призначенні препарату для лікування геморою. Ваші дії:

A. Показаний НПЗП

B. Показані флеботропні препарати

C. Необхідно негайно звернутись до лікаря

D. Показано препарати з глюкокортикоїдами та місцевоанестезуючі засоби

18. До провізора звернулась жінка, котра нещодавно відмітила появу свіжої крові в стільці. Відомо, що дана пацієнтка має сидячу роботу, постійні закрепи. Рекомендації провізора:

A. Негайно звернутись до лікаря

B. Корегувати дієту та рухову активність

C. Застосовання флеботропних препаратів

D. Варіанти Б та В правильні

19. Який з препаратів для лікування геморою відноситься до флебопротекторів?

A. Аурубін

B. Проктозол

C. Троксевазин

D. Ультрапрокт

20. Назвіть комбінований препарат для лікування геморою, який містить місцевоанестезуючий засіб та глюкокортикостероїд:

A. Реліф

B. Проктоседил М

C. Нормовен

D. Всі перелічені

Еталони відповідей

1B, 2B, 3C, 4C, 5B, 6А, 7B, 8D, 9C, 10C, 11А, 12А , 13B, 14D, 15D, 16D, 17C, 18D, 19C, 20B.

<< | >>
Источник: В. П. Черних, І. А. Зупанця, І.Г.Купновицької. КЛІНІЧНА ФАРМАЦІЯ. Підручник для студентів фармацевтичних факультетів Міністерство охорони здоров’я України Івано-Франківський національний медичний університет2013. 2013

Еще по теме Тести для самоконтролю:

  1. Тести для самоконтролю
  2. Тести для самоконтролю
  3. Тести для самоконтролю
  4. Тести для самоконтролю
  5. Тести для самоконтролю
  6. Тести для самоконтролю
  7. Тести для самоконтролю
  8. Тести для самоконтролю
  9. Тести для самоконтролю
  10. Тести для самоконтролю
  11. Тести для самоконтролю
  12. Тести для самоконтролю
  13. Тести для самоконтролю
  14. Тести для самоконтролю
  15. Тести для самоконтролю
  16. Тести для самоконтролю