<<
>>

Тести для самоконтролю

1. В аптеку звернулася мама 2-х місячної дитини з проханням видати жарознижувальний препарат. Який препарат Ви порекомендуєте для дитини?

a. Парацетамол

b. Німесулід

c.

Ацетилсаліцилову кислоту

d. Індометацин

e. Диклофенак натрію

2. Вагітна жінка 26-ти років (III триместр вагітності) скаржиться на підвищення температури тіла до 39оС. Який жарознижуючий лікарський засіб можна запропонувати в даній ситуації?

A. Анальгін.

B. Аспірин.

C. Диклофенак.

D. Парацетамол

E. Індометацин

3. Який найбільш раціональний препарат можна порекомендувати для лікування риніту при ГРВІ для дитини у віці 7 місяців?

A. Нафтизин

B. Галазолін

C. Піносол

D. Мазь «Бороментол»

E. 0,9% розчин кухонної солі в теплій воді

4. Який препарат можна порекомендувати для симптоматичного лікування м’язового болю у дитини 5 років?

A. Целекоксиб

B. Парацетамол

C. Індометацин

D. Диклофенак натрію

E. Ацетилсаліцилова кислота

5. Вагітна жінка (III триместр) захворіла на ГРВЗ з підвищенням температури тіла до 39о С.

Який ЛЗ Ви зможете їй запропонувати?

A. Індометацин

B. Целекоксиб

C. Парацетамол

D. Ацетилсаліцилова кислота

E. Диклофенак натрію

6. До провізора в аптеці звернулась жінка з проханням відпустити жарознижуючий засіб для дитини 8 місяців. Який препарат Ви порадите?

A. Парацетамол

B. Ацетилсаліцилова кислота

C. Індометацин

D. Диклофенак натрію

E. Піроксикам

7. До факторів, що сприяють розвитку простуди, відносяться всі, крім:

A. Переохолодження

B. Контакт з хворими

C. Нераціональне харчування

D. Прогулянки

E. Надмірні фізичні навантаження

8. Клінічними варіантами простуди є всі захворювання, за винятком:

A. Ларингіт

B. Риніт

C.

Бронхіальна астма

D. Фарингіт

E. Трахеїт

9. До правил раціонального харчування при простуді відносять всі, крім:

A. Багато теплого пиття

B. Збільшення надходження з їдою жирів

C. Збільшення надходження з їдою білків

D. Збільшення надходження з їдою вітамінів

E. Виключити гострі страви

10. До методів зниження підвищеної тіла у дітей відносяться всі, крім:

A.Зниження за допомогою аспірину

B. Обтирання водою кімнатної температури

C. Зниження за допомогою панадолу

D.Зниження за допомогою нурофену

E. Зниження за допомогою парацетамолу

11. До факторів ризику захворюваності ГРВІ у дітей відносять всі, крім:

A. Мала маса тіла при народженні

B. Штучне вигодовування

C. Надмірна завантаженість дитини в школі

D. Профілактичні прививки

E. Загальне чи місцеве переохолодження

12. Ваші рекомендації батькам для зниження частоти і тривалості простудних захворювань:

A.Налагодити повноцінне харчування

B. Часте миття рук

C.Обмежити прогулянки на свіжому повітрі

D.Профілактичні прививки

E. Оздоровчі процедури

13. Які з наведених нижче симптомів риніту не є загрозливими?

A. Поєднується з болями в ділянці лоба, перенісся

B. Слизистий характер виділень тривалістю до 3-5 днів

C. Поєднується з температурою тіла > 38 º С.

D.Кров’янисті виділення з носа

E. Гнійний характер виділень

14. До побічних ефектів симпатоміметиків для симптоматичного лікування риніту відносять всі, крім:

A. Тремор рук

B. Підвищення АТ

C. Серцебиття

D. Підвищення збудливості

E. Зниження АТ

15. Можлива тривалість прийому деконгестантів:

A. До 1 місяця

B. До 5 днів

C. До 1 тижня

D. До 2 тижнів

E. Постійно

16. Основними протипоказами до прийому симпатоміметиків є всі, крім:

A. Бронхіальна астма

B. Тиреотоксикоз

C. Глаукома

D. Вік до 6 років

E. Артеріальна гіпертензія

17. Причинами сухого кашлю є всі, крім:

A. Коклюш

B.

Ларингіт

C. Бронхоектатична хвороба

D. Трахеїт

E. Гострий бронхіт на початкових етапах

18. Загрозливими симптомами для дитини при підвищеній температурі є всі, крім

A. Субфебрильна температура більше 2-х тижнів.

B. Висока температура при прорізуванні зубів

C. Висока температура з задишкою

D. Висока температура з втратою свідомості.

E. Висока температура з болями в животі

19. Препаратом для симптоматичного лікування болю в горлі є всі, крім:

A. Інгаліпт

B. Каметон

C. Гівалекс

D. Саламол

E. Стопангін

20. Який з наведених нижче препаратів не можна рекомендувати відвідувачу аптеки для самостійного лікування болю в горлі?

A. Гівалекс

B. Стрепсілс

C. Камфомен

D. Гексаспрей

E. Біопарокс

21. Який з препаратів не відноситься до ненаркотичних протикашлевих препаратів?

A. Бронхолітин

B. Кодеїну фосфат

C. Глаувент

D. Тусупрекс

E. Стоптусин

22. Відхаркуючими засобами є:

A. Еуфілін, беротек

B. Лібексин, тусупрекс

C. Амбросан, бромгексин

D. Декстрометорфан, фалімінт

E. Всі вище перераховані

23. До відхаркуючих препаратів не відносять:

A. Ацетилцистеїн

B. Трипсин

C. Мукалтин

D. Бронхолітин

E. Бромгексин

24. Протикашлевим ефектом не володіє:

A. Цефодокс

B. Лібексин

C. Синекод

D. Тусупрекс

E. Фалімінт

25. Дитині призначено мікстуру, що містить відхаркувальний засіб. Щоб прискорити її одужання, мати самостійно підвищила дозу препарату, внаслідок чого у дитини виникло блювання. Назвіть можливий препарат:

A. Відвар кореня алтеї

B. Відвар кореня солодки

C. Настій трави термопсису

D. Кодеїну фосфат

E. Етилморфіну гідро хлорид

26. Підберіть препарат для лікування риніту для немовляти:

A. Нок-спрей

B. Салін

C. Ізофра

D. Піносол

E. Галазолін

27. Підберіть препарат для симптоматичного лікування болю в горлі:

A. Фліксотид

B. Біопарокс

C. ІРС-19

D. Алупент

E. Гівалекс

28.

Які з симптомів не є загрозливими при болю в горлі?

A. Біль в горлі поєднується з болючістю лімфовузлів при обмацуванні

B. Наявність нальотів на мигдаликах

C. Неможливість проковтнути слину.

D. Відчуття «першіння» в горлі при нормальній чи субфебрильній температурі

E. Біль в горлі супроводжується болем вух, голови

29. Причинами вологого кашлю є всі, крім:

A. Пневмонія

B. Хронічний бронхіт

C. Ларингіт

D. Туберкульоз легень

E. Бронхоектатична хвороба

30. Який препарат не показаний для симптоматичного лікування ГРВЗ у дорослого пацієнта в перші 2-3 дні?

A. Мілістан

B. Аугментин

C. Колд-флю

D. Фервекс

E. Колдрекс

31. Порекомендуйте препарат вагітній жінці для самолікування:

a. анальгін

B. аспірин

C. панадол

D. фалімінт

E. ацетилцистеїн

Еталони відповідей

1A, 2D, 3E, 4B, 5C, 6A, 7D, 8C, 9B, 10A, 11D, 12C, 13B, 14E, 15D, 16A, 17C, 18B, 19D, 20E, 21B, 22C, 23D, 24A, 25C, 26B, 27E, 28D, 29C, 30B, 31В.

<< | >>
Источник: В. П. Черних, І. А. Зупанця, І.Г.Купновицької. КЛІНІЧНА ФАРМАЦІЯ. Підручник для студентів фармацевтичних факультетів Міністерство охорони здоров’я України Івано-Франківський національний медичний університет2013. 2013

Еще по теме Тести для самоконтролю:

  1. Тести для самоконтролю
  2. Тести для самоконтролю
  3. Тести для самоконтролю
  4. Тести для самоконтролю
  5. Тести для самоконтролю
  6. Тести для самоконтролю
  7. Тести для самоконтролю
  8. Тести для самоконтролю
  9. Тести для самоконтролю
  10. Тести для самоконтролю
  11. Тести для самоконтролю
  12. Тести для самоконтролю
  13. Тести для самоконтролю